LOGO_KNV_color-padding Created with Sketch.

Busvervoer Nederland ondertekent afsprakenkader zero-emissietouringcarvervoer

Busvervoer Nederlandvoorzitter Bertho Eckhardt ondertekende vandaag het afsprakenkader Emissievrij Touringcarvervoer. Hij deed dat tezamen met staatssecretaris Vivianne Heijnen, wethouders van de gemeenten Utrecht, Amsterdam en Eindhoven en RAI-directeur Olaf de Bruijn.

In het afsprakenkader hebben BVN, de grote gemeenten, RAI en het Rijk afspraken gemaakt over wat er nodig is om in 2030 emissieloos touringcarvervoer te realiseren, in steden die een zero-emissiezone hebben ingesteld of dit willen doen. Onder andere een subsidieregeling (die in het voorjaar van 2024 wordt opengesteld) en een tijdige evaluatie (in 2025) over de vraag of het doel van 2030 reëel is, maken onderdeel uit van het afsprakenkader.

Bertho Eckhardt benadrukte tijdens de ondertekening de touringcarsector van ver moet komen, onder andere door de coronacrisis. De bedrijven hebben in die periode flink moeten interen op het eigen vermogen en het doen van investeringen die gepaard gaan met zero-emissietouringcarvervoer zijn geen daarom geen vanzelfsprekendheid. Hij benadrukte dan ook het belang van de subsidieregeling die gepaard gaat met het afsprakenkader.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen, die namens het Rijk ondertekende, noemde de ondertekening een belangrijke eerste stap om de verduurzaming van de touringcarsector op gang te brengen. Wethouder Melanie van der Horst van de gemeente Amsterdam toonde begrip voor waar de sector vandaan moest komen, maar benadrukte tegelijkertijd het belang van de steden: de noodzaak van schone lucht.


Wij werken samen met