Staatssecretaris Keijzer: ook touringcar-, zorg- en taxivervoerders komen vanaf 15 april in aanmerking voor de €4000-regeling (TOGS)

Het kabinet nam gisteren aanvullende maatregelen om ondernemers te ondersteunen vanwege de economische gevolgen van het coronavirus. Het gaat om onder andere extra financiering via de Garantie Ondernemersfinanciering (GO-regeling), specifieke kredietmogelijkheden voor start- en scale-ups, verlaging van de verruimde regeling Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB) en  dus de toevoeging van sectoren aan de TOGS-regeling. Gestreefd wordt de uitbreiding per 15 april 2020 open te stellen. Minister Eric Wiebes (EZK), staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) maakten dit gisteren per Kamerbrief bekend. Bertho Eckhardt (voorzitter KNV Zorgvervoer en Taxi) en Theo Vegter (voorzitter Busvervoer Nederland reageren verheugd op verruiming van de TOGS-regeling: “Voor de tour- en taxi-ondernemers – klein en groot  – is dit een fantastisch besluit. Maar we gaan niet stilzitten. We zijn tevreden met de steun, maar blijven ons inzetten voor regelingen die nog beter bij de aard van onze sectoren passen.”

De gezondheidsmaatregelen van het kabinet hadden directe consequenties voor de inkomsten in een aantal specifieke sectoren, waaronder het (kleinschalig) personenvervoer. Bijvoorbeeld door de gedwongen afgelastingen van evenementen en annuleringen in de reisbranche vanwege het ‘alleen-noodzakelijke reizen’ advies voor Nederlanders. Ook de verplichting om anderhalve meter afstand te houden zorgde voor hoofdbrekens, niet-gereden ritten en meerkosten bij ritten die nog wel doorgingen. Toen bleek dat de touringcar- en zorg- en taxivervoerders aanvankelijk buiten de boot vielen, hamerde KNV erop dat het Kabinet een grote fout beging. KNV stuurde bijvoorbeeld deze brandbrief van de Touringcarbedrijven en de Taxi-ondernemers  boden een petitie aan staatssecretaris Keijzer aan. Ook sprak KNV-voorzitter Bertho Eckhardt Minister Van den Nieuwenhuizen aan op de situatie.

” Voor de tour- en taxi-ondernemers is de uitbreiding van de TOGS-regeling een fantastisch besluit. Maar we gaan niet stilzitten. We zijn tevreden met de steun maar blijven ons inzetten voor regelingen die nog beter bij de aard van onze sectoren passen.”

Via de regeling TOGS konden groepen ondernemers sinds vrijdag 27 maart een eenmalige tegemoetkoming van €4.000 netto krijgen waarmee ze hun vaste lasten betalen, zoals bijvoorbeeld de huur van een bedrijfspand. Voor doorlopende kosten voor personeel heeft het kabinet andere maatregelen getroffen die ook onderdeel uitmaken van het Noodpakket voor banen en economie.

Klik hier voor het nieuwsbericht van EZK.