LOGO_KNV_color-padding Created with Sketch.

Kwaliteitsnorm Busvervoer Nederland

Busvervoer Nederland besloot in 2019 een nieuwe kwaliteitsnorm te ontwikkelen, die in 2020 gereed kwam.  Het voldoen aan deze norm is een verplichte voorwaarde voor het lidmaatschap. De kwaliteitsnorm bestaat uit een ISO9001-certificering, aangevuld met een aantal bovenwettelijke eisen. Met de kwaliteitsnorm wil Busvervoer Nederland ervoor zorgen dat de kwaliteit van het touringcarvervoer in Nederland op een zo hoog mogelijk niveau komt (en blijft). De norm stelt daarom allerlei aanvullende eisen aan een bedrijf op het gebied van veiligheid, opleiding en gedrag.

Klik hier voor de Kwaliteitsnorm van Busvervoer Nederland.

Waarom een kwaliteitsnorm?
Iedere dag maken vele duizenden mensen gebruik van een touringcar om op school, hun werk of een recreatieve bestemming te komen. Zij moeten erop kunnen vertrouwen dat dit veilig, comfortabel en klantvriendelijk gebeurt. Om dat sectorbreed te garanderen werd de Stichting Keurmerk Touringcarbedrijf (SKTB) meer dan 25 jaar geleden opgericht. Na de opheffing van deze stichting besloot Busvervoer Nederland deze taak over te nemen.

Hierdoor fungeert Busvervoer Nederland nu als autoriteit ten aanzien van kwaliteit in de touringcarbranche. Dankzij de nauwe banden met stakeholders weten we precies welke eisen garant staan voor veilig, comfortabel en klantvriendelijk touringcarvervoer. We hebben de kwaliteitscriteria voor de branche samengebracht in onze kwaliteitsnorm.

Bedrijven die de kwaliteitsnorm van Busvervoer Nederland hanteren investeren gericht in productonderdelen die belangrijk zijn voor de consument, zoals veiligheid, comfort en een goede service. Busvervoer Nederland werkt samen met diverse stakeholders zoals de ANVR bus touroperators, touringcarbouwers, VVN en overheidsinstanties als ILT, RDW en de KLPD.

Onafhankelijke toetsing
De kwaliteitsnorm bestaat uit ISO 9001, aangevuld met een Veiligheidsdocument waarin een branchespecifieke invulling van en een aanvulling op de ISO 9001 normen wordt gegeven. Naleving van de norm wordt getoetst door onafhankelijke auditinstellingen .

Ook niet-leden mogen de kwaliteitsnorm van Busvervoer Nederland gebruiken (en laten toetsen). Het voormalige keurmerk SKTB en de nieuwe kwaliteitsnorm van Busvervoer Nederland verschillen inhoudelijk nauwelijks.

Hoe herkent u een bedrijf dat voldoet aan de norm?
U kunt een kwaliteitsbedrijf in één oogopslag herkennen aan het voormalige SKTB-logo op de bus (zie onderaan deze pagina). Bedrijven mogen dit logo nog het gehele jaar 2020 en 2021 voeren als bewijs dat ze voldoen aan de hoge kwaliteitseisen. Verder ontwikkelt Busvervoer Nederland een nieuw kwaliteitslogo. Dit logo komt in de loop van juni 2020 beschikbaar.  Bedrijven zijn echter niet verplicht om een sticker te voeren. Alle bedrijven die in dit overzicht staan voldoen nu (of voldoen voor 1 januari 2023) aan de kwaliteitsnorm van Busvervoer Nederland.

Wij werken samen met