Premium partner Zenobé helpt touringcarbedrijven met verduurzamen

Eind 2022 verwelkomde Busvervoer Nederland Zenobé als premium partner. Tijd voor een nadere introductie.

Totaaloplossing
Zenobé werd in 2016 opgericht met als doel om schone energie toegankelijk te maken voor personenvervoerbedrijven en hen te ondersteunen bij hun zero-emissieambities. Het bedrijf richt zich op twee technologieën: batterijopslag en elektrische voertuigen. Door middel van een ETaaS-oplossing (Electric Transport-as-a-Service) biedt Zenobé wagenparkbeheerders en lokale overheden een totaaloplossing tegen een maandelijks bedrag. Laadinfrastructuur, batterijvervanging en software zijn daarbij inbegrepen.

Zenobe heeft ook een marktaandeel van ongeveer 25% in de Britse EV-bussector en heeft in 2021 wereldwijd ongeveer 1050 elektrische voertuigen onder contract. Het bedrijf is de grootste eigenaar en exploitant van EV-bussen in het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland en breidt snel uit naar andere landen met verschillende voertuigtypes. Zenobé bekommert zich niet alleen om de voertuigen, maar integreert ook oplossingen ‘achter de meter’ in haar pakket, bijvoorbeeld in de vorm van batterijopslag en hulp om de uitdagingen – bijvoorbeeld netbeperkingen – van on-site stroom te overwinnen.

Interessant voor touringcarbedrijven
Inmiddels werkt Zenobé samen met diverse touringcarbedrijven, zoals bijvoorbeeld Air-Sym in Londen. Dit bedrijf bespaart 20% op het verbruik en nog eens 20% op hun energie, door gebruik te maken van een deels elektrische vloot. Met behulp van Zenobé-software wordt de inzet van de vloot geoptimaliseerd. De deels elektrische vloot rijdt pendeldiensten met luchthavenpersoneel tussen Heathrow en hotels, maar rijdt ook ritten met het personeel van McClaren in Zuid-Engeland. Ook in België heeft Zenobé touringcarbedrijven als klant.

Wat biedt Zenobé?

  • Ontwikkeling, financiering, bouw en exploitatie van grootschalige batterijopslagsystemen
  • Financiering van elektrische bussen, bus batterijen en laadinfrastructuur (en het hierbij voorzien in hardware-onafhankelijke dashboardsoftware)
  • Een dataplatform met rapportering van alle parameters
  • Levering van e-bus managementsoftware en oplaadplatform (inclusief alle bijbehorende hardware)
  • Prestatiegaranties dat de bussen volledig zijn opgeladen en dat de elektrische apparatuur geschikt is voor het vooropgestelde doel
  • Exploitatie en onderhoud van de gehele elektrische infrastructuur
  • Depotontwerp en vermogensmodellering
  • Net- en energiebeheer (integratie van zonne-energie, batterijen of andere activa)
  • Optimalisatie van on-site hernieuwbare energieopwekking

Meer weten over Zenobé? Bezoek de website.

Lees ook ‘Zenobe helpt touringcarondernemers te elektrificieren – ‘Binnen drie jaar met elektrische bus naar Italië’ op TaxiPro.