OV-sector scoort 7,9 in coronajaar 2021

Ook in het najaar van 2021 vlak voor een nieuwe lockdown is de klanttevredenheid in het openbaar vervoer gemeten. De reizigers gaven het ov een mooi cijfer: een 7,9. Goed om te zien dat reizigers ook in deze lastige tijd het ov met bijna een 8 waardeerden. Dat onderstreept het feit dat het ov gedurende de hele crisis beschikbaar is gebleven voor die mensen die er afhankelijk van zijn.

Gerrit Spijksma, voorzitter van branchevereniging OV-NL, is blij met dit mooie rapport na een uitdagende periode: ‘Dat we ondanks alle coronabeperkingen toch dermate hoge rapportcijfers hebben behaald, zie ik als een compliment van onze reizigers. Welverdiend voor alle ov-medewerkers die het vervoer in Nederland tijdens de lockdowns draaiende hebben gehouden. Daar mogen we trots op zijn.”

De OV-Klantenbarometer van 2021 is uitgevoerd midden in de coronapandemie
Daardoor is deze OV-Klantenbarometer anders dan in voorgaande jaren. De groep reizigers was in 2021 anders van samenstelling: met o.a. minder forenzen door thuiswerken en minder studenten door online onderwijs. Daarbij moesten reizigers verplicht een mondkapje dragen.

Ook in de uitvoering van het onderzoek zijn er belangrijke verschillen. Er was geen OV-Klantenbarometer in 2020, dus er is geen vergelijking met vorig jaar. De metingen van 2021 zijn uitgevoerd in het najaar, in plaats van gespreid over het hele kalenderjaar. In 2021 is ongeveer de helft minder vragenlijsten opgehaald in vergelijking met voorgaande jaren.

Als OV-NL zijn we trots op de resultaten van de OV-Klantbarometer
Alle ov-bedrijven staan klaar om reizigers op hun bestemming te brengen. Daar gaan we voor, iedere dag weer. Bekijk het hele rapport op de website van CROW.