Koningin Máxima brengt digitaal werkbezoek aan touringcarondernemers

Hare Majesteit Koningin Máxima bracht dinsdagmiddag 9 februari een digitaal werkbezoek aan touringcarondernemers van brancheorganisatie Busvervoer Nederland, onderdeel van Koninklijk Nederlands Vervoer. Het werkbezoek stond in het teken van de impact van de coronapandemie op de touringcarbedrijven. Busvervoer Nederland-voorzitter Theo Vegter: “Het bezoek van Hare Majesteit was echt een hart onder de riem voor de ondernemers. Een welkom lichtpuntje in een verder donkere tijd.”

Touringcarondernemers zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Het recreatief groepsvervoer ligt al sinds eind februari 2020 stil. Touringcarondernemers hadden in 2020 te maken met een gemiddeld omzetverlies van ruim 80%, met uitschieters tot wel 95%. Het langdurig uitblijven van omzet doet een groot beroep op de reserves en inventiviteit van de ondernemers.

De ondernemers gingen met Koningin Máxima in gesprek over het afgelopen jaar, dat juist zo veelbelovend begon. Er stond immers een recordaantal festivals en evenementen – met bijbehorend grootschalig groepsvervoer – op de agenda, zoals de Grand Prix van Zandvoort en het Eurovisie Songfestival. In één klap echter kwam het werk, van vakantiereizen tot evenementen, van schoolreisjes tot uitspelende sportteams, helemaal stil te liggen.

Steunmaatregelen
De ondernemers spraken verder met de Koningin over de uitwerking van de steunmaatregelen. Die regelingen bieden helaas maar beperkt ruimte, zo legden de ondernemers uit. De touringcarsector is zeer kapitaalintensief en heeft te maken met hoge vaste maandelijkse kosten. De maximumsteunbedragen kwamen in 2020 niet in de buurt van de gemiddelde vaste kosten voor een doorsnee touringcarbedrijf. Bovendien hebben veel ondernemers last van seizoensinvloeden, waardoor ze over het eerste kwartaal van 2021 nauwelijks profiteren van de onlangs fors verhoogde steun. Theo Vegter lichtte toe: “De sector krimpt en we houden ons hart vast voor verderop in 2021. We verwachten dat binnenkort de eerste faillissementen volgen.”

Inventiviteit
Ook werd gesproken over de oplossingen die zijn gevonden, zoals het inzetten van ambulancebussen of het uitlenen van chauffeurs aan sectoren waar men handen tekort komt. De ondernemers benadrukten wel dat de oplossingen vooral op de korte termijn voor wat lucht zorgen, voor de lange termijn bieden ze helaas te weinig perspectief.

Duurzame toekomst
Koningin Máxima toonde bijzondere interesse in de mogelijkheden voor een duurzame toekomst voor de sector. Zij gaf aan ervan op de hoogte te zijn dat juist de bedrijven die onlangs investeerden in nieuwe duurzame bussen extra hard zijn geraakt. Theo Vegter: “Het deed ons goed dat de Koningin daarover begon. De busbedrijven willen erg graag de toekomst in met schone bussen, maar de banken willen de risico’s op dit moment niet financieren. Een hard gelag voor de sector. Het sterkt ons dat de Koningin de feedback van onze sector daarover verder wil delen. Volgens mij liet ze zich niet voor niets ontvallen dat het een gemis zou zijn als die prachtige, duurzame familiebedrijven niet meer op de weg te zien zouden zijn.”