Kerncijfers touringcarsector 2023: de sector groeit weer

De jaarlijkse rapportage met kerncijfers is weer verschenen. Onderzoeksbureau Panteia heeft opnieuw, op basis van een representatieve meting, de belangrijkste informatie over de touringcarsector op een rijtje gezet.

> Bekijk de infographic

Nu 236 ondernemingen
Het aantal bedrijven blijft licht teruglopen, naar 236 Nederlandse ondernemingen die touringcars exploiteren. Totaal hebben deze bedrijven naar schatting 3.578 voertuigen, waarmee zij gemiddeld vergunningen hebben voor ongeveer 15 touringcars. Nieuw in het rapportje is een overzicht van het marktaandeel per leverancier gebaseerd op RDW gegevens.

Vraag explodeerde
De Nederlandse touringcarsector heeft in het jaar 2023 de malaise van de coronajaren achter zich gelaten. Er zijn in 2023 geen coronamaatregelen meer geweest met een impact op de markt. De vraag naar touringcarvervoer explodeerde omdat iedereen behoefte had om de misgelopen bedrijfsuitjes, schoolreisjes, evenementen en vakanties in te halen.

Toename van 10% reizigerskilometers
De gestegen kosten als gevolg van de hoge inflatie, veroorzaakt door de oorlog in de Oekraïne, dempten dat effect niet. De Nederlandse touringcarondernemingen hebben in 2023 gezamenlijk 7,6 miljard reizigerskilometers gemaakt. Binnen Nederland ongeveer 5,3 miljard reizigerskilometers en in het buitenland ongeveer 2,3 miljard reizigerskilometers.

De toename van 10% is gerealiseerd door het afleggen van 165 (+6%) miljoen voertuigkilometer en bij beladen een gemiddelde bezetting van 46,3 (+3%) passagiers per touringcar.

Totale omzet groeide
De totale omzet in het besloten busvervoer van Nederlandse ondernemingen groeide met 7% tot €522 miljoen. De Nederlandse ondernemingen verschaffen werk aan ruim 4.500 personeelsleden.