Orgaantransport krijgt nieuw uiterlijk

Geplaatst op 26-09-2017

Alle 21 voorrangsvoertuigen die de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) inzet voor het vervoer van donororganen krijgen dit jaar een ander uiterlijk. Tot voor kort zagen deze voertuigen er hetzelfde uit als een ambulance. Door aangescherpte wet- en regelgeving moet dit (spoed)transport er echter voortaan duidelijk anders uitzien dan ambulancevervoer. Op 1 juli is het eerste nieuwe voertuig de weg opgegaan, het overig deel van het wagenpark krijgt voor eind 2017 het nieuwe uiterlijk.

De gele achtergrondkleur van de voertuigen voor orgaantransport blijft hetzelfde. Nieuw zijn het grote rode vlak, de vorm en richting van de ‘striping’ (het streeppatroon) en het duidelijk herkenbare NTS-logo. Op de deur staat het woord ‘Orgaandonatie’. De Nederlandse Transplantatie Stichting verwacht dat voor weggebruikers de wagens hiermee nog steeds voldoende herkenbaar zijn als voorrangsvoertuig. 

600 spoedritten per jaar

De bussen en stationwagons van de NTS zijn jaarlijks zo’n 600 keer met spoed onderweg voor het vervoer van organen, medisch personeel en materiaal. Omdat het om leven en dood gaat, is het belangrijk dat de voertuigen geen moeilijkheden ondervinden bij toegang tot ziekenhuizen, burger- en militaire luchthavens in Nederland, afhandelaars op Schiphol en bij luchtvaartmaatschappijen. Een spoedrit wordt ingezet als bijvoorbeeld een hart of longen vervoerd worden: deze zijn beperkt houdbaar buiten het lichaam, waardoor iedere minuut telt. Of als de patiënt die het orgaan gaat ontvangen in kritische toestand verkeert. In dat geval mogen de chauffeurs sirene en zwaailicht gebruiken. Medical Transport en Witte Kruis Transplant voeren de ritten in opdracht van de NTS uit.

Aangescherpte wet- en regelgeving

Het voeren van zogenaamde striping en logo’s van officiële hulpverleningsdiensten is auteursrechtelijk beschermd en mag niet zomaar door derden worden gebruikt. Door aangescherpte wet- en regelgeving moet de stijl van voertuigen van de ambulancezorg, brandweer en politie duidelijk onderscheidend zijn van andere hulpdiensten zoals orgaantransport. Om deze reden krijgt niet alleen het wagenpark van de Nederlandse Transplantatie Stichting een ander uiterlijk, maar bijvoorbeeld ook de auto’s van huisartsenposten en de reddingsbrigade. De vernieuwde huisstijl van de NTS wordt ook auteursrechtelijk beschermd.