Vervangende bussen op hernieuwbare diesel: proef geslaagd!

Geplaatst op 16-09-2016

NS gaat in 2017 een nieuwe aanbesteding doen voor het vervangend busvervoer. De ambitie is om het reizen per bus bij werkzaamheden en calamiteiten klimaatneutraal te maken. Vooruitlopend daarop is een proef gedaan met het laten rijden op hernieuwbare diesel.

De proef is uitgevoerd samen met de huidige leveranciers van het vervangend busvervoer: Jan de Wit en Munckhof. GoodFuels heeft de proef gecoördineerd en de brandstof geleverd en busfabrikant Scania werkte mee aan het bijbehorende technisch onderzoek. Zeven bussen van Volvo, Scania en VDL, variërend van Euro 3 tot Euro 6, hebben in vijf maanden in totaal ruim 130.000 km gereden op hernieuwbare diesel. Dit is 100% Hydrotreated Vegetable Oil (HVO), een brandstof gemaakt van afvalstromen als industriële vetten. Deze brandstof legt geen beslag op natuurlijke bronnen.

Conclusie van deze proef: de bussen kunnen zonder technische aanpassingen al klimaatneutraal rijden. Alleen de aanlevering en opslag van brandstof moet bij het gebruik van hernieuwbare diesel (HVO) worden aangepast. De chauffeurs merkten tijdens de proef geen verschil in prestaties. Verbruik en daarmee het bereik op één tank bleven gelijk.

Waarom NS de vervangende bussen wil vergroenen? De treinen rijden al vanaf volgend jaar 100% op windenergie van Eneco. Verduurzamen van de businzet is één van de andere maatregelen uit de CO2-visie van de spoorsector. Weliswaar wil de reiziger zo snel en comfortabel mogelijk naar zijn bestemming gebracht worden, belangrijk is ook dat dit gebeurt op een klimaatneutrale manier.

NS zal het vervangend busvervoer begin 2017 opnieuw aanbesteden. Met deze geslaagde proef in het achterhoofd wil NS de markt uitdagen om klimaat neutrale oplossingen voor het vervangend busvervoer aan te bieden.

Voor meer informatie over de proef en de resultaten is deze Whitepaper beschikbaar.

Bekijk ook de video.

A.J.J. Hodes
Voorzitter KNV Bus
Mr. C. Cahn
Secretaris KNV Bus
KNV Bus organisatie »

Aankomende evenementen

06jul
KNV Bus: Themabijeenkomst Camera’s in de touringcar
Datum: donderdag 6 juli 2017 Inloop: vanaf 15.00 uur Start bijeenkomst: 15.30-15.40 uur - presentatie door Sander Flight Onderzoek & Advies: 15.40–16.20 uur - presentatie door Axis Communications: 16.20–17.00 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen:17.00–17.30 uur Aansluitend een borrel: 17.30 – 18.30 uur Locatie: Fletcher Hotel Nieuwegein te Nieuwegein

12okt
Save the date: Donderdag 12 oktober 2017 - Taxi Expo 2017
Taxi Expo is hét jaarlijkse beurs-evenement voor de taxibranche. De laatste editie was op woensdag 12 en donderdag 13 oktober 2016 in Expo Houten. In 2017 komt het evenement terug als eendaagse beurs op donderdag 12 oktober, wederom te Houten. Zet deze datum alvast in uw agenda. De officiële uitnodiging en registratie volgt in 2017.