‘OV moet meer ondernemend en innovatiever worden’

Geplaatst op 06-05-2016

“Wanneer de OV-sector innovatie niet omarmt, zal het OV aan de zijlijn gezet worden. Het vraaggestuurd vervoer is de toekomst en daarom moet het OV meer ondernemend en innovatiever worden.” Dit zei de secretaris-generaal Alain Flausch van de UITP vorige week tijdens de UITP-conferentie ‘New trends in mobility’.

Dit betekent overigens niet dat Flausch geen vertrouwen heeft in de OV-sector. “Als we meerdere mensen willen vervoeren, blijft het openbaar vervoer de ruggengraat van het vervoer. Dit moeten we benadrukken tegenover onze overheden. Het openbaar vervoer kost misschien een hoop geld, maar er is geen andere optie.”

Vraaggestuurd vervoer
De omarming van innovatie vereist wel een nieuwe manier van denken van zowel vervoerders als andere betrokkenen bij de transportsector. Ze moeten ervoor zorgen dat de reiziger in het OV wíl stappen. Samenwerking tussen verschillende partijen, een beter kaartsysteem of een andere dienstregeling is daarvoor bijvoorbeeld van essentieel belang. Maar ook prijs blijft van belang. “Beprijzing is belangrijk”, aldus KNV-directeur Ad Toet. “We moeten de reiziger bedienen en dat betekent dat we hem een fatsoenlijke prijs moeten bieden.”

Dat vervoerders hierop moeten inspelen, was bij de verschillende partijen wel duidelijk. “In de toekomst verwacht ik dat reizigers hun reis in het begin en aan het einde individueel afleggen, maar reizigers blijven in het midden van hun reis gebruikmaken van het OV”, stelde Europarlementariër Wim van de Camp. “Dat moeten vervoerders zich ook realiseren. Ik merk dat vakbonden vaak de ontwikkeling proberen te ontkennen, maar deze verandering staat te gebeuren.”

Lees het volledige artikel op OVPro

P.G. (Pedro) Peters
Voorzitter OV-NL
drs. A.J. (Arjan) Vaandrager
Secretaris KNV Openbaar Vervoer
KNV Organisatie »