LOGO_KNV_color-padding Created with Sketch.

Innovatief: MaaS-Lab gaat van start

De bij het MaaS-Lab aangesloten partijen hebben op 12 december 2019 in Den Haag het startsein gegeven voor een nieuwe beweging. Vervoerders, Mobility as a Service (MaaS)-aanbieders en platformen hebben de handen ineen geslagen om samen een open MaaS-ecosysteem te bouwen. Op dinsdag 4 februari 2020 presenteert de nieuwe beweging een gezamenlijk opgestelde visie tijdens de KNV-Nieuwjaarsreceptie.

Het MaaS-Lab is opgericht op initiatief van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en is een uniek samenwerkingsverband van uiteenlopende bij MaaS betrokken marktpartijen. Het uitgangspunt voor de betrokkenen is het voorkomen dat er straks bij MaaS een ‘egosysteem’ ontstaat waarbij alle macht bij één marktpartij ligt. Het MaaS-Lab-alternatief is het creëren van een open ecosysteem met een gelijk speelveld, waar iedereen -reizigers op de eerste plaats – beter van wordt.

“Wij zien de oprichting van dit initiatief als een logische stap naar een integraal ecosysteem voor mobiliteit,” aldus Bertho Eckhardt, voorzitter KNV.  “Met een open ecosysteem wordt de taart groter, voor grote én kleine bedrijven die mobiliteitsdiensten aanbieden. Ons doel is dat iedereen de vruchten plukt van deze positieve ontwikkeling. De komende tijd gaan we verder in op specifieke elementen van MaaS, zoals data-uitwisseling en kwaliteit. Wij richten ons nu op verdere groei van het MaaS-Lab en verankering van onze standpunten bij overheden en andere stakeholders”.

De aangesloten organisaties zijn het erover eens dat een afsprakenstelsel en een integrale visie op en aanpak van de kansen en risico’s van MaaS in Nederland noodzakelijk is. Een gezamenlijk opgestelde visie en missie die richting geeft aan de wensen van de aangesloten organisaties staat centraal. Op dinsdag 4 februari 2020 wordt een gezamenlijk opgestelde visie tijdens de KNV Nieuwjaarsreceptie gepresenteerd.

Meer informatie over het MaaS-Lab is hier te vinden.


Wij werken samen met