LOGO_KNV_color-padding Created with Sketch.

Busondernemers wensen duidelijkheid: wat is het verschil tussen airbussen, ov-bussen en onze bussen?

Touringcarondernemers snappen er niets meer van. Er mogen wél volle vliegtuigen van Schiphol vertrekken, maar een halfvolle touringcar loopt de kans aan de kant gezet te worden. Anderhalve meter afstand houden moet overal, maar daar waar dat niet kan (zoals in het ov) toch weer niet. Ondernemers worden er gek van. Zij staan machteloos aan de zijlijn, kunnen geen droog brood verdienen en hun bedrijven dreigen straks massaal om te vallen.

Het besloten busvervoer (touringcarsector)[i] behoort tot de sectoren waar de hardste klappen vallen nu er diverse coronamaatregelen van kracht zijn. Dat is niet verbazingwekkend aangezien touringcarvervoer en groepen mensen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Meer dan 90% van de branche staat daarom stil. Omdat de steunmaatregelen van de overheid niet voldoende zijn voor een touringcarbedrijf, zijn veel ondernemers ten einde raad.

Eigen coronarichtlijn
Om toch perspectief te hebben en op verzoek van de overheid maakten de touringcarondernemers een eigen coronarichtlijn in de veronderstelling dat zij met deze richtlijn voorzichtig weer aan omzet konden denken. De richtlijn gaat uit van het gebruik van ongeveer de helft van de zitplaatsen van een touringcar, net zoals in het ov gerekend wordt met de helft van de zitplaatsen. Mondkapjes zijn verplicht. Ook verder is de richtlijn een exacte kopie van het ov-protocol, met extra toevoegingen: vooraf checkt een ondernemer bij de passagier door middel van het vragen van een gezondheidsverklaring of het vervoer plaats kan vinden. Ook in de luchtvaart en bij contactberoepen wordt zo gewerkt. Ten slotte is een groep gemaximeerd op 30 personen, ook al betekent dit dat de inzet van een grote touringcar veel minder oplevert dan vóór corona.

Een bus is een bus
Met de eigen richtlijn – die werd aangeboden aan het ministerie, het veiligheidsberaad en de politie – dachten de touringcarondernemers te voldoen aan alle eisen. Op de valreep bleek echter dat de touringcarondernemers genoodzaakt zijn de anderhalvemetermaatregelen strikter te volgen dan het ov en de luchtvaart. Handhavers lieten namelijk weten dat zij zich baseren op de (nood)verordeningen en handhaven op de anderhalve meter. Dit doen zij echter niet of nauwelijks in het ov en bij de luchtvaart. Daarmee kunnen de ondernemers niet aan de slag onder dezelfde voorwaarden. Dat is raar, want de luchtconditie in een ov-bus, vliegtuig of touringcar verschilt niet wezenlijk.[ii] Zelfs voor het geregelde vervoer (zoals scholieren en werknemers), dat vrijwel een kopie is van het ov, wordt geen uitzondering gemaakt.

Busvervoer Nederlandvoorzitter Theo Vegter over de situatie: ‘Touringcarondernemers zijn hier ontzettend kwaad over. Ze begrijpen niets van de verschillende regels en voelen zich volledig genegeerd. Een touringcar en een ov-bus zijn beide een bus. Een vliegtuig is eigenlijk niets anders dan een bus met vleugels. Voor het coronavirus maakt het allemaal in ieder geval niets uit. Dat gedraagt zich in een ov-bus of een vliegtuig niet anders dan in een touringcar.’

Voor touringcarondernemers dreigt een inktzwarte toekomst. Niet elke consument is bereid om de portemonnee te trekken en meer dan gebruikelijk te betalen voor een busreis. Zeker niet als de prijzen in de luchtvaart niet veranderen omdat daar wel met vrijwel volledige capaciteit gevlogen mag worden (en er ook nog eens miljardensteun wordt geboden)[iii]. Ook opdrachtgevers in het geregelde vervoer zullen hun opdrachten heroverwegen. Theo Vegter over de gang van zaken: ‘Ik vind het onbegrijpelijk dat een hele sector ten onder dreigt te gaan aan een ratjetoe van regels, die dan weer wel en dan weer niet gehandhaafd worden. Wij pleiten voor een overzichtelijke, veilige opstart én wij pleiten voor gelijke monniken, gelijke kappen. Wat voor de één geldt, moet ook voor de ander gelden.’

[i] Touringcarvervoer heet officieel besloten busvervoer en behelst al het vervoer met bussen dat niet openbaar vervoer is. Het werkpakket van de sector bestaat daarmee uit o.a. werknemersvervoer, scholierenvervoer, toeristisch vervoer, vervoer van verenigingen, sportclubs (en hun supporters), vervoer van instellingen en overheidspersoneel en internationale lijndiensten. Het besloten busvervoer is net als het openbare vervoer een onmisbare schakel in het mobiel houden van de Nederlandse samenleving en onmisbaar voor het draaiende houden van delen van de economie. De steun die de sector momenteel krijgt – en waar de sector ook blij mee is – is helaas niet voldoende om de bedrijven te laten overleven.

[ii] Bij veel touringcars is met een ingreep in het aircosysteem te regelen dat de airo enkel lucht van buiten aanzuigt.

[iii] Ook de touringcarsector heeft extra financiële steun van de overheid nodig om een golf van faillissementen te voorkomen.


Wij werken samen met