LOGO_KNV_color-padding Created with Sketch.

“Business as usual” is geen optie, we moeten versneld inzetten op MaaS

“Business as usual” is geen optie voor mobiliteit: wij moeten nu versneld inzetten op MaaS. Dat concludeert het MaaS-Lab naar aanleiding van een enquête onder de 24 aangesloten partijen waaronder vervoerders, MaaS-aanbieders en softwarebedrijven.

Als iedereen de auto pakt, loopt Nederland vast

Met de maximaal 40% beschikbare capaciteit in het openbaar vervoer moeten mensen die gewoonlijk met het ov reizen een alternatief zoeken. Als iedereen de auto pakt, loopt Nederland vast en worden klimaat- en milieudoelstellingen niet gehaald. Mobility as a Service (MaaS) biedt alternatieven voor mensen om verantwoord en duurzaam te reizen. Dankzij MaaS kan men zien welke andere vormen van mobiliteit er mogelijk zijn naast het ov en eigen vervoer (bijv. taxi, deelauto, deelfiets enz.). Daarom is het van belang dat de ontwikkeling van MaaS in Nederland nu wordt versneld.

Via MaaS worden alle vormen van mobiliteit voor de reiziger geïntegreerd aangeboden in een eenvoudig toegankelijk digitaal systeem dat plannen, boeken en betalen mogelijk maakt. MaaS biedt meer gemak, meer keuzevrijheid en maatwerk voor reizigers, marktpartijen en overheden. Middels MaaS is het mogelijk om de reiziger een multimodaal en gepersonaliseerd reisadvies te geven, waardoor drukte verspreid kan worden over meerdere modaliteiten of naar andere tijdstippen.

Coronacrisis; een grote kans om duurzamer en slimmer te bewegen

De noodzaak voor een transitie naar een nieuw mobiliteitsecosysteem is nu groter dan ooit. Om Nederland verantwoord en duurzaam in beweging te krijgen én houden is een bredere samenwerking tussen marktpartijen, overheden, werkgevers en instellingen nodig. MaaS biedt hiervoor een oplossing om te zorgen dat wij verantwoord en duurzaam in beweging blijven. Op dit moment wordt MaaS nog veelal ontwikkeld op basis van bilaterale afspraken en tijdelijke pilots. Voor een verdere opschaling is een open en inclusief MaaS-ecosysteem benodigd.

Data is de toekomst; ook in mobiliteit  

Als MaaS-Lab geloven wij in het creëren van waarde uit betrouwbare data voor de reizigers, voor de mobiliteitsaanbieders en de MaaS-aanbieders. Daarom is het MaaS-Lab onlangs ook lid geworden van de Data Sharing Coalition. Deze coalitie stimuleert de samenwerking en het delen van data tussen verschillende sectoren en is een belangrijke hub voor kennisuitwisseling tussen verschillende afsprakenstelsels. In de afgelopen jaren is in verschillende sectoren een samenwerkingsstructuur gecreëerd voor datadelen in een gemeenschappelijk ecosysteem. Zo heeft de banking sector iDEAL ontwikkeld, de zorgsector heeft MedMij ontwikkeld en de logistieke sector heeft iSHARE ontwikkeld. MaaS biedt een kans voor de mobiliteitssector voor verdere innovaties in de data-economie. Het MaaS-Lab richt zich op het ontwikkelen van een afsprakenstelsel voor MaaS in publiek-private samenwerking.

Door de coronacrisis zien we een grote toename van digitale transacties en online interactie tussen individuen, bedrijven en overheden. Mensen zoeken alternatieve vormen van contact en dienstverlening en ervaren het gemak van nieuwe digitale diensten. Mensen willen en kunnen flexibeler met mobiliteit omgaan.

“Business as usual” is geen optie voor de reizigers en het milieu. Daarom roepen wij alle relevante stakeholders op om versneld op MaaS in te zetten.


Wij werken samen met